Poradna

377. TEPLÝ SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY, BATÁTŮ A KAŠTANŮ LADY KOVÁŘOVÉ

4 porce
120 minut

Podzimní zelenina jako třeba červená řepa se dá připravit mnoha způsoby. Skvělé jsou teplé saláty, které jsou bohatou a chutnou přílohou k jakémukoliv kusu masa. A co víc si přát? Pořádná flákota, v tomto případě grilovaná panenka, tousty z domácího chleba a k tomu hromada voňavého salátu. Doplněné o jedlé kaštany, které se dají koupit již připravené vařené a vakuově zabalené.

Ingredience

  • 1 sladká brambora batát
  • 1 větší červená řepa, použijte řepu předvařenou, nebo předpečenou, je tvrdá a pekla by se déle než ostatní zelenina
  • 1 velká červená cibule
  • 2 zelený kyselá jablka
  • 150 g oloupaných a vařených jedlých kaštanů
  • tymián
  • olivový olej
  • 1,5 dcl červeného vína
  • 1,5 dcl kuřecího vývaru
  • 4 lžíce balzamikového octa
  • 4 lžíce javorového sirupu, ale můžete použít jakýkoliv oblíbený sirup, nebo med
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička másla
  • 4 porce rukoly, ale stejně dobře poslouží i míchaný baby salát, který obvykle obsahuje polníček, rukolu, červenou řepu...
  • 100 g kozího sýra, nebo sýra s modrou plísní

Příprava jídla

Batat oloupejte na nakrájejte na větší kousky, stejně tak předvařenou řepu, Zeleninu dejte do remoskové mísy, přidejte cibuli nakrájenou na silnější plátky a jedlé kaštany. Vše osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a posypte tymiánem. Zeleninu dáme pečte v remosce přibližně 20 minut Do malého kastrůlku dejte ocet, vývar, víno a sirup a vařte, dokud tekutina nezmenší svůj objem na polovinu. Poté dochuťte solí a pepřem, eventuálně doslaďte či okyselte a do hotové zálivky zašlehejte lžičku másla. Tuto teplou zálivku nalijte na zeleninu. K zelenině také přikrájejte 2 oloupaná jablka. Vše dobře promíchejte a pečte dalších 10 min. Teplý salát servírujte na lůžku ze zelených lístků bohatě posypaný aromatickým sýrem.


Podobné recepty

Přihlaste se k našemu zpravodaji

A buďte jako první informováni o novinkách