Poradna

381. VELIKONOČNÍ MAZANEC

2 a více porcí
140 minut

Na Velikonoce nesmí chybět v žádné domácnosti mazanec. Letos si jej upečte sami v naší elektrické pečicí míse zn. Remoska®; rozpis pro elektrickou pečicí mísu R21 Remoska® ORIGINAL Teflon®.

Ingredience

  • 360 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 120 g rozpuštěného tuku
  • 2 žloutky
  • 30 g droždí
  • špetka soli
  • 200 ml vlažného mléka
  • citrónová kůra
  • vanilka
  • 50 g rozinek nebo kandovaného ovoce
  • 50 g mandlí pokrájených na plátky
  • 1 vejce na potření

Příprava jídla

Do ½ litrového hrnku nalijeme 3 lžíce vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a lžíci mouky. Směs promícháme a necháme vzejít kvásek (asi 10 minut). Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, špetku soli a promícháme. Dále přidáme kvásek, žloutky, rozpuštěný tuk, vlažné mléko a vanilku. Zpracujeme v těsto. Poté přidáme citrónovou kůru, rozinky nebo kandované ovoce a důkladně promícháme. Těsto přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 1 hodinu kynout. Po hodině těsto vyjmeme z mísy, vložíme je do Remosky a necháme je kynout dalších 15 až 20 minut. Mazanec potřeme rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypeme mandlemi. Přiklopíme víko od Remosky, zapneme a pečeme 15 minut. Po této době víko odklopíme a těsto zakryjeme kolečkem z alobalu. Pečeme dalších 25 minut. Po 25 minutách pečící víko vypneme, ale neodklápíme a mazanec necháme 10 minut dojít.


Podobné recepty

Přihlaste se k našemu zpravodaji

A buďte jako první informováni o novinkách