Poradna

384. OBRÁCENÝ HRUŠKOVÝ KOLÁČ VĚRY PRAGEROVÉ

4 a více porcí
40 minut

Věra je jednou z výherkyní vánoční soutěže s HAMÉ "Vyvař si Remosku" a pravidelně nám zasílá své báječné recepty, které svým nejmilejší připravuje v Remosce. Věra nám napsala: "Ještě jednou moc a moc děkuji za výhru, Remosku hodně doma využívám. Nedávno jsem v ní pekla obrácený koláč, tak jsem si říkala, že vám ho zašlu, protože podle mě je Remoska na obrácené koláče skvělá - prostě se vyklopí a nemusí se ještě jednou překlápět jako klasické koláče. Rozpis na elektrickou pečicí mísu R22 Remoska® GRAND Teflon®.

Ingredience

  • 250 g výražky (pokud byste pekli z pšeničné hladké, tak bych to tipovala na 200 g mouky, ale to případně uvidíte, jestli to bude stačit ... Ta žitná je lepivější a potřebovala tohle množství na použité množství ostatních surovin.)
  • 80 g cukru moučka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 70 g tuku
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • citrónová kůra z 1/2 citrónu
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • Na náplň potřebujeme:
  • 700 g hrušek (4 větší hrušky)
  • 70 g másla
  • 120 g medu
  • citrónová kůra z 1/2 citrónu

Příprava jídla

Mouku a cukr prosejeme na vál, smícháme s kypřícím práškem, tuk (pokojové teploty) rozdrobíme nebo rozsekáme do mouky, mléko přilijeme s vejcem do dolíku v mouce, přidáme citrónovou kůru a vanilku a zpracujeme těsto. Ideální je zpracovávat ho příborovým nožem a když se to spojí, pak dodělat rukama a vytvarovat bochánek. Ten zabalíme do sáčku nebo do fólie a dáme do ledničky odpočinout. Hrušky zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Pokud mají tenkou slupku, nepotřebují loupat. Máslo rozpustíme, přidáme med a citrónovou kůru a cca 3 minuty povaříme. Do Remosky nebo do formy nalijeme svařené máslo s medem a naskládáme hrušky ve dvou vrstvách. Pokud nemáte nepřilnavou formu, vyložte ji pečícím papírem. Na hrušky položíme rozválené těsto, jeho okraje zastrkáme do formy a dáme péct do Remosky nebo do vyhřáté trouby na 180°C. Vyklopíme až tehdy, když je koláč úplně studený, aby se nerozlámal. Dobrou chuť!


Podobné recepty

Přihlaste se k našemu zpravodaji

A buďte jako první informováni o novinkách