Poradna

389. SLANÝ KOLÁČ Z CUKETY A BRYNZY LADY KOVÁŘOVÉ

4 a více porcí
120 minut

Lada nám zaslala další skvělý recept, tentokráte na slaný koláč. Takto recept uvedla: "Jsem děvče z Valašska a můj muž Slovák, brynza tedy patří do naší kuchyně a toto je jeden z receptů, který má u nás kromě halušek své stabilní místo." Rozpis na elektrickou pečicí mísu zn. Remoska® R22 GRAND.

Ingredience

  • Těsto
  • 280 g celozrnné hrubé špaldové mouky
  • 140 g másla
  • 1/4 lžičky soli
  • 30 g pohankové lámanky, ale není podmínkou
  • V případě, že vynecháte pohanku přidejte 8 lžic vody
  • Náplň
  • 2-3 mladé cukety
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g brynzy, můžete nahradit lučinou, nebo ricottou
  • 100 ml žinčice, můžete nahradit podmáslím, nebo kysanou smetanou
  • 2 vejce
  • olej
  • 100 ml kysané smetany
  • hrst sekané pažitky, nebo jarní cibulky
  • sůl a pepř

Příprava jídla

Z vychlazeného másla a mouky udělejte drobenku. Ideální je na to použít mixer. Do drobenky postupně přidejte namočenou pohanku, ze které jste slili přebytečnou vodu.Pokud pohanku vynecháte, přidejte vodu až vznikne pružné těsto, které dáte na půl hodiny vychladit do ledničky. Těsto vymačkáte do remoskové mísy, dno propícháte vidličkou. Na těsto položíte pečící papír a zatížíte fazolemi, nebo pečícími kuličkami. Pečete přibližně 15 minut. Cukety omyjte a nastrouhejte na tenké plátky. Cibuli nakrájejte na proužky a česnek na tenké plátky. Na oleji lehce orestujte cibuli, česnek a 2/3 plátků cukety. Nechte lehce vychladnout. Do zeleniny přimíchejte brynzu, žinčicu, a žloutky. Přidejte pažitku a dochuťte solí a pepřem. Opatrně, brynza je dost slaná. Nakonec do směsi lehce zamíchejte sníh ze dvou bílků. Z upečeného korpusu vyjměte fazole, nebo pečící kuličky a naplňte cuketovou směsí. Koláč pokryjte plátky cukety. Prvních 10 min pečte koláč přikrytý alobalem, aby cukety nevysychaly. Po deseti minutách ho odkryjte a cukety potřete kysanou smetanou. Nechte zapékat dalších 15 až 20 minut. Koláč můžete podávat teplý nebo studený.


Podobné recepty

Přihlaste se k našemu zpravodaji

A buďte jako první informováni o novinkách