Poradna

391. KVÁSKOVÝ CHLEBA Z REMOSKY LADY KOVÁŘOVÉ

4 a více porcí
45 minut (pečení)

Kváskový chleba od Lady, pčený v Remosce, vypadá opravdu skvěle. Lada nám napsala: "Letos v létě jsem propadla kouzlu kváskového chleba. Během víkendů na chalupě, jsem byla donucena upravit klasické recepty na recept pro Remosku, protože rozpálit uprostřed léta kachlová kamna by bylo šílenství. I po návratu do města jsem zůstala nakonec Remosce při pečení chleba věrná. Výhody jsou zřejmé, podstatně kratší čas na rozehřátí Remosky a nezanedbatelná úspora energie. Po více jak půlroce pečení, pokusů a omylů vznikl tento vymazlený recept." 1 bochník chleba o váze necelý kilogram doba přípravy přibližně 20 hodin, doba pečení 45 minut

Ingredience

  • Na kvásek si připravte:
  • 150 g žitné mouky
  • 190 ml vody
  • 1 lžíce mateřského kvásku
  • 400 g pšeničné hladké mouky
  • 220 ml vody
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku drceného kmínu

Příprava jídla

Připravte si kvásek ze 150 g žitné mouky, 190 ml vody a 1 lžíce mateřského kvásku. Pokud jste se ještě neodhodlali ke kváskovému pečení, zkuste se zeptat na kvásek v nejbližší pekárně a nebo si kupte sušený v prodejně zdravé výživy. Není to tak složité jak to na první pohled vypadá. Kvásek nechte přibližně 10-12 hodin pracovat. Pak nezapomeňte lžíci odebrat na další pečení. V míse smíchejte 400 g pšeničné hladké mouky a 220 ml vody. Já používám špaldovou, ale můžete je klidně kombinovat, nebo část nahradit moukou celozrnnou (v tom případě přidejte navíc pár lžic vody, protože ta mouka ji víc nasaje) Přidejte kvásek, lžičku soli a lžičku drceného kmínu. Pokud chcete, můžete si svůj chleba trošku vymazlit (jak říká s oblibou můj muž) předejte do něj semínka dle vlastní chuti, nebo smaženou cibulku, sušený česnek, nebo škvarky. Umíchejte hladké těsto, ideálně k tomu použijte robota, ale jde to pochopitelně i vařečkou nebo rukou, jenom je to práce na přibližně 10 minut. Těsto nechte kynout při pokojové teplotě přibližně 4 hodiny. Během kynutí těsto v míse několikrát přeložte (znova lehce rukou promíchejte) ideální je použít rukavici, kterou potřete olejem, aby se vám těsto nelepilo na ruku. Po vykynutí těsto dejte na vál a hnětením a překládáním z něj vytvarujte bochník, který dejte na hodinu až dvě kynout do ošatky. Pokud nemáte ošatku, klidně použijte cedník, nebo mísu vyloženou utěrkou a vysypanou moukou. Starou hliníkovou Remosku nechte minimálně 30 minut nahřívat.Pokud máte nový model s mísou s nepřilnavým povrchem zn. Teflon®, vlijte do mísy Remosky vodu a Remosku nahřívejte s vodou (nikdy nepředehřívejte teflonovou mísu na sucho - bez vody či oleje). Po nahřátí vodu z mísy vylijte a mísu do sucha vytřete. Bochník opatrně vložte do rozpálené Remosky. Zdůrazňuji opatrně, protože moje ruce nesou po létě celou řadu památek na občasné popáleniny. Vrchní část chleba zakryjte alobalem. Je to z toho důvodu, že v prvních 15 minutách musí mít chleba na pečení i potřebnou vlhkost. Po čtvrthodině alobal odstraňte a dopékejte dalších 30-35 minut. Upečený chleba nechte několik hodin chladnout na mřížce a nezapomeňte zkontrolovat, zda po poklepání zvoní. Hlavně se hned po vytažení zaposlouchejte do toho krásného praskání, které se z bochníku bude ozývat.


Podobné recepty

Přihlaste se k našemu zpravodaji

A buďte jako první informováni o novinkách