
393. KUŘE S ŘAPÍKATÝM CELEREM A OMAČKOU Z JABLEK A CIDERU LADY KOVÁŘOVÉ
Ingredience
- 4 porce kuřete
- 6 stonků řapíkatého celeru
- 1 jablko, ideálně kyselejší odrůda, například Granny Smith
- 1 lahev 330ml Appel Cider, doporučuji použít verzi Dry
- sůl, pepř
- čerstvý nebo sušený tymián dle chuti
- sušené brusinky (nejsou nutností)
Příprava jídla
Jablko oloupejte, odstraňte jadřince a nakrájejte na menší kostky. Z řapíkatého celeru odstraňte vnější vlákna a nakrájejte pěticentimetrové kousky. Do remoskové mísy dejte kousky jablek a celeru a na ně položte porce kuřete. Lehce osolte a opepřete, přidejte tymián a zalijte cca 1,5 dcl cideru. Pečte podle velikostí porcí kuřete do měkka. Přibližně 20 minut před koncem pečení kuře se zeleninou promíchejte a přilijte zbývající cider a pokud chcete, můžete přidat sušené brusinky. Kůže kuřete díky cukru v cideru krásně zezlátne. Jablka a celer lehce promíchejte. Protože byla jablka oloupaná a nakrájená na malé kousky, tak se pečením rozpadnou a omáčku zahustí. Omáčku dle chuti dosolte. Podávejte s opékanými, nebo šťouchanými brambory. Pokud vaříte pro děti a obáváte se alkoholu v cideru, tak jej nahraďte kvalitním jablečným moštem