Poradna

394. BRAMBOROVÝ NÁKYP S KYSANÝM ZELÍM LADY KOVÁŘOVÉ

6 porcí
90 minut

Lada nám poslala další skvělý recept, připravený v Remosce a napsala nám: Kvašené, nebo kysané zelí je něco co v naší rodině nesmí chybět. Další hektolitr valašské nebo slovenské kyselice (v naší rodině je totiž hrdě odlišujeme podle toho kdo vaří) to už prostě odmítám. Pečené maso se zelím bylo o víkendu u dědy. Nezbývalo, než popustit uzdu fantazii. Výsledek byl překvapivě dobrý :-).

Ingredience

  • 6 větších brambor
  • 500 g mletého masa (Lada použila vepřové plecko; klidně můžete zvolit hovězí, kuřecí či krůtí maso)
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 větší cibule
  • 4 větší rajčata
  • 400 ml kysané smetany
  • 200 ml sladké smetany (můžete nahradit mlékem)
  • 300 g tvrdého sýru (chedar nebo gouda)
  • sůl
  • pepř
  • sladká nebo uzená paprika
  • římský kmín

Příprava jídla

Brambory oloupejte a nakrájejte na 0,5 cm tlustá kolečka a lehce povařte, aby byly stále na skus a nerozpadaly se. Na pánvi opečte nasucho maso a přidejte cibuli nakrájenou na kostičky. Zelí nechte okapat, překrájejte na menší kousky a přidejte k masu. Do směsi přidejte oloupaná a nakrájená rajčata. Vše dochuťte kořením a solí (opatrně se solí, zelí bývá dost slané). V misce smíchejte kysanou a sladkou smetanu. 3/4 této smetany přimíchejte k masové směsi a 5 minut povařte. Sýr nastrouhejte na jemném struhadle. 1/4 sýra smíchejte se zbývající smetanou a lehce dochuťte paprikou. D mísy Remosky položte vrstvu brambor, tu překryjte polovinou masové směsi a posypte částí sýra, opakujte vrstvy - brambory, maso a sýr v vrstvení zakončete bramborami. Pečte v rozehřáté Remosce cca 20 minut. Po 20 minutách zalijte poslední vrstvu smetanou se sýrem a nechte ještě 10 minut zapékat. Nákyp chutná skvěle jak teplý, tak i studený.


Podobné recepty

Přihlaste se k našemu zpravodaji

A buďte jako první informováni o novinkách